Δράση ‘’Ειδικές Δράσεις «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»-«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»
-
Την επικέντρωση των προσπαθειών και των πόρων σεεστιασμένες Ε&Τ προτεραιότητες, σημαντικές για την οικονομία και την κοινωνία, με σκοπό την μεγιστοποίηση της ωφέλειας για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής ΕΤΑΚ για την έξυπνη εξειδίκευση (στρατηγική RIS3),
-
Την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών ή μεθόδων παραγωγής με υψηλή προστιθέμενη αξία με σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας/παραγωγικότητας των επιχειρήσεων των επί μέρους κλάδων των ειδικών δράσεων και την διείσδυσή τους σε νέεςαγορές,
-
Την αποτελεσματικότερη διασύνδεση του ερευνητικού συστήματος της χώρας με τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, την δικτύωση των μερών της αλυσίδας αξίας των Υδατοκαλλιεργειών, των Υλικών, του Πολιτισμού και την ενίσχυση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στηνανάληψη Ε&Τ δραστηριοτήτων.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΗ ΟΡΑΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Ενότητες Εργασίας (ΕΕ) και Παραδοτέα (Π) Έργου
- Ανάλυση, Προσδιορισμός Τεχνικών Προδιαγραφών και Σχεδιασμός του Συστήματος ΕΕ1
- Συλλογή και Επεξεργασία των Δεδομένων ΕΕ2
- Ανάπτυξη Αρχικού Πρωτοτύπου ΕΕ3
- Πειραματική Εφαρμογή Αρχικού Πρωτοτύπου ΕΕ4
- Ανάπτυξη Τελικού Πρωτοτύπου ΕΕ5
- Επιδεικτική Εγκατάσταση και πιλοτική εφαρμογή τελικού Πρωτοτύπου ΕΕ6
- Π1.1: Ανάλυση/Σχεδιασμός του Συστήματος
- Π1.2: Τυποποίηση Δεδομένων
- Π2.1.1: Διαθέσιμα Δεδομένα
- Π2.1.2: Νέα Δεδομένα
- Π2.2: Τελική Πληροφορία
- Π2.3: Ιστοσελίδα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
- Π3.1.1: Μονάδα ασφάλειας και διαχείρισης δεδομένων
- Π3.1.2: GIS Server, χωρική βάση δεδομένων καιδιεπαφές υποστήριξης
- Π3.2.1: Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου
- Π3.2.2: Αλγόριθμοι και διεπαφές επαυξημένηςπραγματικότητας
- Π3.2.3: Σύστημα προσδιορισμού θέσης
- Π3.2.4: Εφαρμογή
- Π4.1: 1η Αξιολόγηση
- Π4.2: Δημοσιεύσεις
- Π5.1: Αποτελέσματα διορθωτικών ενεργειών
- Π5.2: 2η αξιολόγηση
- Π5.3: Ημερίδα
- Π6.1: Αποτελέσματα διορθωτικών ενεργειών
- Π6.2: 3η αξιολόγηση
- Π6.3: Αποτελέσματα διορθωτικών ενεργειών
- Π6.4.1: Δημοσιεύσεις
- Π6.4.2: Workshop
- Π6.5: Επιχειρηματικό Σχέδιο και συμφωνία εμπορικής εκμετάλλευσης
Δράση Εθνικής Εμβέλειας:
«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ)
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ)
Κωδικός Έργου: Τ6ΥΒΠ-00023 (MIS 5056205)
Επιστημονικά Υπεύθυνος και Συντονιστής του έργου:
Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
Πολυτεχνική Σχολή
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Περιοχές Μελέτης:
Ο τεχνητός λόφος, με ύψος 23 μ., που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα βόρεια του γηπέδου του ΠΑΟΚ, κρυμμένος σήμερα από τις πολυκατοικίες, δέσποζε στο παρελθόν σε ολόκληρη την πόλη.
Η έρευνα στην τούμπα άρχισε το 1984 από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο οικισμός αποτελούσε το μεγαλύτερο πόλισμα στην περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου και στη Μακεδονία κατά την ύστερη εποχή χαλκού (περ. 1700-1000 πΧ.). Ένα δεύτερο χαμηλό και επίπεδο ύψωμα, που σήμερα δε διακρίνεται, αντιπροσώπευε την επέκταση του οικισμού γύρω από την τούμπα από το 1000 π.Χ. μέχρι περίπου το 300 π.Χ. Το νεκροταφείο της περιόδου αυτής εξαπλώθηκε νοτιότερα. Ο νεότερος αυτός οικισμός και το νεκροταφείο ανασκάφηκαν από την 16η ΕΠΚΑ.
Το ύψος της τούμπας οφείλεται στα διαδοχικά αρχαιολογικά στρώματα τα οποία περιλαμβάνουν οικήματα με τοίχους από πλιθιά και υπολείμματα των ποικίλων δραστηριοτήτων των κατοίκων και συσσωρεύονταν στο ίδιο σημείο στα 1800 χρόνια της κατοίκησης της θέσης. Υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της τούμπας ήταν η συνήθεια των κατοίκων της περιοχής κατά την ύστερη εποχή του χαλκού να ανοικοδομούν τα νέα τους σπίτια στην ίδια θέση με αυτά των προγόνων τους, κτίζοντας πάνω στους παλιότερους πλίνθινους τοίχους χωρίς να ισοπεδώνουν. Η διαδικασία αυτή οδηγούσε στην ανύψωση του επιπέδου της κατοίκησης μετά από κάθε ανοικοδόμηση και κατέληξε στη δημιουργία του υψηλού λόφου που βλέπουμε σήμερα.
Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί, διεθνώς, το κατάλληλο υλικό για την αποτελεσματική στερέωση, συντήρηση και προστασία κατασκευών από ωμούς πλίνθους, όπως αυτές της Τούμπας, εμποδίζει τη μετατροπή της θέσης σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Μετά και από συζητήσεις με ειδικούς σε θέματα συντήρησης, η αμασκαφή έχει οδηγηθεί στην απόφαση να προτείνει την επιχωμάτωση των σκαμμάτων και την κατάχωση των αρχαιοτήτων, εκεί όπου έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.
Παράλληλα όμως και με δεδομένο ότι ο ίδιος ο τεχνητός λόφος αποτελεί πολύ σημαντικόμνημείο της προϊστορίας και της αρχαιότερης ιστορίας της περιοχής πριν από την ίδρυση ίδρυση της Θεσσαλονίκης προτείνεται η ήπια ανάδειξη του σε αρχαιολογικό πάρκο όπου θα είναι δυνατή επιτόπια, περιήγηση του κοινού στα (επιχωματωμένα) κατάλοιπα του προϊστορικού και αρχαίου οικισμού που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα ανασκαφές με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Eye θα γίνει δειγματοληπτική εφαρμογή του συστήματος ανάδειξης των καλυμμένων αρχαιοτήτων σε δύο περιοχές της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Τούμπας Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του κτιρίου Β και στην περιοχή του Β. τομέα.